21 април 2018 г.


Много плодове и билки при изсъхването запазват отчасти вкуса си и отчасти цвета. Например, червения пипер или пък цветовете на шафрана, които се използват и за оцветители, благодарение на устойчивостта им при изсъхване.

Но като цяло ароматът се запазва далеч по-добре, отколкото вкуса и цвета. Това се обяснява с факта, че ароматът на растенията се определя от наличието в тях на етерични масла, ефирни и висши спиртове, които химически са устойчиви дори без наличието на влага.

А цветът и вкуса са зависими от вещества, които обикновено са стабилни само във водни разтвори. При изсъхването на растенията тези съединения се разрушават или се трансформират с други вещества, губейки свойствата си да придават цвят на растенията и плодовете.

0 коментара:

Публикуване на коментар

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

Може да ви е интересно...