11 август 2015 г.

На снимката е запечатан момент от Фестивала на цветята, провеждащ се в колумбийския град Меделин. Тази година носачите на цветя (“силетерос” на испански silleteros) за 58 път преминават по улиците на града. Процесията се движи бавно по главните улици на Меделин, докато 500 мъже носят на гръб големи дървени конструкции, всяка от които е богато украсена с цветя.

В Колумбия такива приспособления за пренасяне на тежки товари се наричат силета (на испански silleta означава “седло”, а silleteros — “оседлани”). Местните коренни народи от незапомнени времена използват такива платформи, за да пренасят на гръб товари, а понякога и хора. С появата на впрегатните животни традицията постепенно отмира, но впоследствие отново е възродена и увековечена, благодарение на парада на “силетерос”. Днес силетата, украсена с живи цветя, се е превърнала в своеобразен символ на Колумбия.

Събраните в букети цветя се прикрепват към дървената конструкция така, че да не се виждат както поддържащите ги свръзки, така и самите носачи, на чиито гърбове се намират. Всяка платформа представлява композиция от внимателно подбрани по цветове и аромати цветя.

През дните на Фестивала на цветята се открива и изложба на орхидеи, както и изложба за всякакви други видове цветя и народните занаяти. В програмата на фестивала са включени съревнования по аранжиране на цветни композиции. На специален конкурс се избира и най-красивото момиче, която получава титлата Кралица на цветята. Разбира се, всичко е съпроводено от много музика, танци и веселие. В дните на фестивала Меделин става притегателно място и за хиляди чуждестранни туристи, дошли специално за да видят феерията от цветя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...