1 август 2015 г.

Orpheus Charming the Animals, c. 1505. Marcantonio Raimondi (Italian, 1470/82-1527/34). Engraving; 21.4 x 17.3 cm. The Cleveland Museum of Art, Dudley P. Allen Fund 1930.579 (детайл), © The Cleveland Museum of Art
Професорът по музика Рос Дъфин от Case Western Reserve University в Кливланд съобщава, че е открил неизвестно до този момент изображение на Леонардо да Винчи. Според статия, която ученият публикува в списание Clevelend Art, на гравюра от преди 500 години, дело на Маркантонио Раймонди е изрисуван не свирещият на лира античен бог Орфей, както се смята до сега, а самият Леонардо да Винчи.

На изображенията Орфей по правило е рисуван като юноша, а на гравюрата виждаме възрастен човек с брада, който много напомня да Винчи, както е нарисуван от ученика му Франческо Мелци.  Освен това, знае се, че да Винчи е свирел на лира и е възможно да се е срещал с Раймонди в началото на XVI век.

Ако това се окаже правилно като предположение, то тази гравюра ще е третата творба, съхранила се до наши дни, на която е рисуван портрет на великия италианец от епохата на Ренесанса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...