28 август 2015 г.

Американски педиатри винят правенето на селфи с приятели, което е много разпространено сред тинейджърите, за бумът на педикулоза в страната.

Лекарите са обезпокоени от големия брой на жертвите на “въшките от социалните медии” – насекомите, които умеят да скачат, получават идеална възможност да се прехвърлят от един човек на друг, докато хората се приближават, за да си направят поредното селфи. Според педиатрите, юношите са много по-засегнати от паразитите, отколкото учениците в по-ниските класове. По-малките освен това рядко са склонни да си разменят и шапките или украшения за глава.

Педиатърът от Уисконсин Шарън Ринк подчертава, че все повече са случаите, в които се налага да лекува тинейджъри, заболели от педикулоза. Само до преди 5 години за подобни бумове на заболяването не можеше и дума да става, казва Ринк. Според нея, хората, преди години използваха специалните кабинки за бързи снимки, а днес всеки ден сами се снимат с приятелите си и в резултат на това по-често “главите им влизат в контакт”.

Ринк съветват всички пристрастени към селфито тинейджъри да обърнат внимание, не се ли чешат по главата твърде често. И ако установят, че кожата ги сърби повече от нормалното, да се обърнат към личния си лекар за преглед, а не да отдават това на пърхота.

Педикулозата, или иначе казано – опаразитяването с въшки, е заболяване на кожата и косата, при което въшките паразитират по главата на човек. Най-отчетлив синдром за заболяването е постоянният сърбеж, който кара човек непрекъснато да се чеше по главата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...