27 август 2015 г.

Всеки ден из безкрайния свят на интернет може да срещнете информации за това, с какви ли не странни изследвания се занимават учените (не само британските). Понякога изследванията им изглеждат налудничаво и към изводите на такива “специалисти” човек трябва да подхожда с голямо недоверие. Но огромната част от учените си вършат съвестно работата и дори изследванията им да изглеждат “шантави”, знайте, че те вършат това, търсейки ползата за всички ни. Ето ви три примера за изследвания в психологията, изводите от които може да използвате в реалните си взаимоотношения с околните.

Учени от Корнуелския университет в щата Ню Йорк, САЩ, са разработили прост, но – по техните твърдения – надежден начин, с използване само на анализ на размяната на текстови съобщения да се предвиди, кога някой ще ви предаде. Изследователите са анализирали текстовите комуникации на участници в онлайн игра, симулираща Първата световна война. Резултатите им сочат, че преди да извършат “подлата си постъпка”, “предателите” демонстрират по-позитивни настроения, но едновременно с това стават и по-малко вежливи в общуването.  Жертвата на бъдещото предателство пък става по-бъбрива и многословна.
В обикновен разговор очи в очи тези нюанси трудно се забелязват, но учените са убедени, че са съставили точен алгоритъм, с който отрано може да се предвиди предателството. Ако това е вярно, то има голяма вероятност съвсем скоро с подобни функционални възможности да се сдобият пощенските сървъри и програмите за моментална размяна на текстови съобщения (или иначе казано – месинджърите). Тогава ще е интересно да се наблюдава, колко изобретателен може да е човек, ако иска да скрие истинската си самоличност, но изправен не срещу друг човек, а срещу безчувствените алгоритми на машините.

Още по-полезно изглежда друго откритие, за което съобщават психолози от университета на щата Флорида. В изследването им се включват 135 двойки младоженци. Психолозите твърдят, че са разработили асоциативен тест, с помощта на който още след сватбата могат да определят какви са истинските чувства на партньорите. Не онези, които младоженците декларират гласно, а подсъзнателните, онези емоции, които наистина определят тяхното поведение в брака. Учените са уверени, че тестът им е добър, защото са наблюдавали двойките, които “се провалят” на теста. В по-голямата част при двойките с “незадоволителни” показатели от анкетата нещата в брака наистина не вървят гладко. Но не винаги. Случва се всичко да е точно обратно на мрачните прогнози на психологичния тест.

Какво му е хубавото на това, да знаеш кога ще те предадат и доколко брачният ти партньор е искрен в декларираните чувства? Да си предупреден е като да си въоръжен, макар и само със знания.
Накрая би било много добре, ако знаете с кои хора не си струва изобщо да се сближавате.
Как да го направите? Специалисти от катедрата по психология и неврология в Университета в Бейлър, Тексас, са намерили начин да помогнат и по този въпрос. Те твърдят, че могат да извадят на светло дори и… психопатите. Методът е изключително прост. По време на тестове, проведени с участието на 135 студенти-доброволци, на всеки участник е показван видео клип с прозяващ се човек. Оказва се, че онези, които не се “заразяват” от прозявките на човека от клипа, са по-хладни в отношенията си и по-малко съпреживяват емоциите на околните.

Психолозите продължават с тестовете и стигат до много неочакван извод: ако човек не се зарази от вашето прозяване, то той може да се окаже завършен психопат. Така че, имайте едно на ум, ако той (или тя) не се прозява в отговор на вашите прозявки. Този прост и достъпен за прилагане тест може да се окаже тайното ви оръжие, когато се запознавате с някого. Добра идея е да го ползвате преди да преминете на ниво “чатене” и много преди да решите да мислите за брак.

Но не забравяйте, че психолозите са добри специалисти, но не знаят всичко за човешкото поведение. Изненадите на човешката природа са навсякъде около нас (не се прозявайте, моля).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...