26 юли 2015 г.

Сондата New Horizons изпрати на Земята данни от уредите си за наблюдение на атмосферата на Плутон. Според тези данни в атмосферата на планетата-джудже има своеобразна мъгла от въглеводороди, заради която постоянно “вали дъжд”, който оцветява повърхността на Плутон в червеникав цвят. Това обяснява един от участниците в програмата на NASA, Майкъл Самърс.

“Слънчевите лъчи, достигнали до атмосферата на Плутон, разлагат молекулите на метана в нея. Нашите инструменти показват, че те се превръщат в други вещества – етилен и други въглеводороди. С течение на времето те се натрупват, достигайки някаква определена граница и се превръщат в своеобразна мъгла”, разказва ученият.

По думите на Самърс, мъглата пада на повърхността на Плутон – нещо, което би могло да се сравни с начина, по който на Земята “припръсква” лек дъжд. Попаднали на повърхността на планетата, тези молекули продължават да са “под обстрела” на слънчевите лъчи и се превръщат в други въглеводороди, които придават на повърхността на Плутон червеникав оттенък.

Сондата на NASA New Horizons, която вече влезе в историята като най-бързо движещият се обект, създаван досега от човечеството, се приближи максимално до Плутон на 14 юли 2015 година. В момента на преминаване най-близо до планетата-джудже апаратът е прелетял само на 12,5 хиляди километра от нея.

Седем научни инструмента на борда на сондата записват данни по време на сближаването. Учените очакват, че апаратът е успял да извърши предвидените около 150 измервания, като са събрани данни за състава, геоложкия строеж, температурата на повърхността, релефът, а освен това е “проверил” дали съществува обща атмосфера на Плутон и спътника му Харон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...