9 юли 2015 г.

Учени съставиха списък на най-опасните за човек животни-убийци. За изготвянето му са анализирани статистически данни от цял свят за виновниците за инциденти с летален изход.

Въпреки разпространеното схващане, челното място в рейтинга на най-опасните животни не се заема нито от акулите, нито от крокодилите. Най-смъртоносното животно, според статистиката, е комарът.

Нещо повече – нито един от хищниците не е в челната десетка на рейтинга. Акулите заемат 15-то място. На тях се дължи смъртта средно на десет човека по цял свят на година. Също толкова са жертвите и на вълци. Средно по 100 убийства на година извършват слоновете и лъвовете. Хипопотамите убиват по 500 човека годишно, крокодилите – 1000,
Средно по 2000 човека във света всяка година загиват заради болести, причинени от глисти. Мухите цеце, пренасящи заразата на сънната болест стават причина за смъртта на 9000 души годишно.

Средно по 40 000 души в света всяка година почиват, след като са били ухапани от заразени с бяс кучета. Жертвите на змийски ухапвания са средно 50 000 души на година.

Любопитното е, че в рейтинга е включен и самият човек. Всяка година Homo sapiens причинява смъртта средно на 475 000 от себеподобните си.

Първото място, при това с огромна преднина, печелят комарите, които са преносители на множество заразни болести, в това число и маларията. Всяка година от малария почиват средно повече от 750 000 души в света. Така маларийният комар се оказва най-опасният за човека “звяр”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...