30 юли 2015 г.

Облечени в тежки средновековни доспехи, стотици мъже се събраха край Аженкур, за да пресъздадат една от най-важните битки в Стогодишната война. В реконструкцията на битката при Аженкур участват над 800 ентусиасти и не само от Великобритания и Франция, но и от други страни.

Битката от 25 октомври 1415 година завършва със съкрушително поражение за французите, въпреки че армията им по численост превъзхожда англичаните. Според някои историци, французите са пет пъти повече като численост. Повече от половината от френската армия е съставена от тежковъоръжена конница, докато главната сила, с която разполагат англичаните, са техните стрелци-пехотинци, използващи прочутите дълги английски лъкове.

В английската армия има и голям брой професионални воини, което е резултат от системата за сключване на воински договори и специален подбор. Тактически англичаните печелят сражението – трудно маневриращите тежки конници и архаичното построяване на френските войски, дават на противниците им възможността при по-малобройна армия да спечелят битката.

Въпреки съкрушителният разгром в битката при Аженкур (както заради избитите войници, така и заради загиналите и пленени френски благородници), Франция в крайна сметка печели тази проточила се във времето война. През 1453 година триумфът е на страната на французите – англичаните са прогонени от земите на франките и Англия започва да гради имиджа си на Владетел на моретата, а от пепелищата на преживялата много неуспехи във войната Франция се ражда новата, обединена и мощна френска държава.

1 коментара:

  1. Включително участвахме и трима българи - на страната на англичаните. Съчитието продължи ченири дни, като всеки ден изаше въздтановка на битката с 800 участника (250 от които стрелци).

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...