15 юли 2015 г.

Фотографът-любител Дилан О'Донъл е запечатал на снимка Луната в момента, когато на нейния фон прелита Международната космическа станция.

По време на полетите си едно от основните занимания на астронавтите на борда на МКС е да снимат Земята, погледната от космоса. Но е много рядко “земляни” да фотографират астронавтите и МКС.

По думите на О’Донъл тази снимка той е очаквал да направи цяла година. “Правя много снимки, но да заснема Международната космическа станция е моя стара мечта”, разказва фотографът.

Силуетът на МКС може да се види в горния десен ъгъл на снимката. В момента, когато е направена снимката, станцията се движи със скорост от 27600 км/ч над Тихия океан. За да успее да заснеме този кадър Дилън О’Донъл е разполагал само с… една трета от секундата.

Снимката е направена от град Байрон Бей в Нов Южен Уелс (Австралия). Понеже Дилан О’Донъл знае предварително точния момент на прелитането на МКС с точност до секунда, цялата апаратура е подготвена предварително и щателно за този изключителен кадър.

Снимано е с фотоапарат Canon 70D, свързан към телескоп Celestron 9.25″ (2300mm/f10). Снимката е направена с бленда 1/1650 и ISO 800.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...