22 април 2018 г.

(натиснете за увеличение)
Жени от народа мяо, облечени в традиционни костюми, по време на представление от културния фестивал Guizhou Jianhe Yang'asha, който се провежда в китайския град Гуейян.  Тридневният празник на националността мяо (или още - хмонги) се празнува всяка година и е посветен на богинята на красотата.

Голямата част от представителите на тази етническа група живеят в южната част на Китай, но част от тях са се заселили и във Виетнам, Тайланд, Мианмар и Лаос. По някои особености и цветове на традиционните костюми може да се познае от кой район са. Така и ги наричат: “белите мяо”, “червените мяо”, “черните мяо”, “сините мяо” или “мяо с дългите поли”. Но в костюмите на всички мяо има нещо общо, което е много лесно да се забележи – всички са богато украсени с шевици и плетеници. И още нещо – мяо са големи любители на среброто. Екстравагантните корони, които носят девойките на главите си, са изработени от сребро, както и гривните, огърлиците, обеците и всевъзможните други украшения, които виждате на снимката.



Жените мяо са готови да се накичат от главата до петите със сребърни украшения, но го правят само в два случая – когато се омъжват, или по време на летния празник на богинята на красотата. А и ако се пресметне, такъв богато украсен със сребро костюм тежи доста килограми.
През останалото време сребърните костюми се пазят някъде надълбоко в раклите, за да не потъмняват. И това не е шега работа, защото всеки костюм е истинско произведение на изкуството, осеян с безброй пеперуди, цветя, камбанки, изтъкани от десетки сребърни нишки. Мяо и до днес се славят с уменията си на занаятчии, способни да създават такива шедьоври. За мъжете от югоизточната провинция Гуейджоу казват, че освен “великолепни строители” са и “майстори на среброто”. Решилите да се посветят на “сребърния занаят” започват да се учат на майсторското изкуство още на 13-14 годишна възраст.

Обяснението за любовта на мяо точно към този благороден метал може да се открие в старите им народни песни. В представите на мяо Върховното божество  създало Слънцето от злато, а Луната – от сребро. Вярванията в тази етническа група са свързани по-тясно със символиката на нощната ни спътница. Например, в народните вярвания се казва, че всички предците на мяо живеят на Луната. Затова и на погребения се пее песен, която показва на душата на починалия пътя към нея – по сребърната стълба с дванадесетте стъпала.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...