20 юли 2015 г.

В събота 18 юли в ботаническата градина на Университета в Кембридж разцъфна едно от най-големите цветя в света - аморфофалус титанум (Amorphophallus titanum).

Повече от 1000 души се стичат в залата на ботаническата градина, за да станат свидетели на това зрелище и по-точно – да усетят аромата на растението. Това рядко цвете се смята за едно от най-зловонните в света, затова понякога го наричат “трупно цвете”. Въпреки латинското му наименование, което преведено би звучало като “безформен гигантски фалос”, зловонието на разцъфналото растение може да се опише като смес от миризмата на гниещи месо, яйца и риба.

Все още на сайта на ботаническата градина на Университета в Кембридж, благодарение на инсталираната уеб камера, може да видите на живо разцъфналият гигант. 

В продължение на два дни цветето излъчва своя интензивен “аромат”, за да привлече насекомите, които го опрашват. “Високата температура в края на цвета помага да се разпространява на по-големи разстояния зловонието, за да се привлекат трупоядните бръмбари и мухите, които са основните насекоми, опрашващи растението”, разказва професор Бевърли Глоуър, директор на ботаническата градина.

В естествената си среда, сред горите на Суматра, аморфофалус титанум е почти на изчезване. В изкуствени условия това растение за пръв път разцъфтява през 1889 година в Кралската ботаническа градина Кю в Лондон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...