13 юни 2015 г.

Бон чан е 19-годишен самец на шпороносната костенурка (лат. Geochelone sulcata) и всяка сутрин, без да бърза, прави традиционната си разходка по улиците на Токио заедно със стопанина си Хисао Митани. Бон чан отдавна се е превърнал в любимец на съседите и децата от квартала, които се надпреварват да му носят моркови или зелеви листа.

“Когато жена ми го видяла в зоомагазина, веднага се влюбила в него и го донесе у дома. Това се случи преди почти 20 години. Тогава Бон чан беше много малък и се събираше на дланта ми. Разбира се, знаех, че нашият питомец ще порасне доста голям, но не си представях, че ще е чак толкова голям”, разказва Хисао Митани. Сега Бон чан е дълъг над метър и тежи 70 килограма. Гигантът живее в специална клетка в погребалното бюро, чийто собственик е стопанинът му.

“Някой ще си помислят, че е абсурдно да се държи огромна костенурка до входа на погребално бюро. Но дори и в скръбните моменти, хората неволно се усмихват, когато видят Бон чан. Затова не мисля, че идеята ми е лоша”, смята Хисао.

В Япония костенурките се смятат за символ на дълголетието. Според японските легенди тези същества могат да живеят до 10 000 години.

Шпороносните костенурки са най-големите сред африканските сухоземни костенурки и са трети по големина в света на събратята си. Земноводните от този вид в естествената си среда живеят между 50 и 150 години. Най-възрастната от шпороносните костенурки, отглеждана в зоопарка в Гиза, доживява до възраст от едва 54 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...