10 юни 2021 г.


Много хора се страхуват от тъмнината. Но не са в състояние да определят какво точно ги плаши. Китайски учени са достигнали до извода, че всъщност хората на се страхуват от тъмнината, а от… нощта – това е защитна реакция, формирала се у човек през дългите години на еволюцията.

Тревожните шумове и образи плашат хората по-силно през тъмната част от денонощието, отколкото през светлата. До този извод достигат учени от Югозападния университет в Китай. За да разберат, защо хората се страхуват от тъмнината, изследователите са провели изследване с участието на 120 жени. По време на експеримента те са затваряни в малко помещение без прозорци и с различна осветеност: някои на дневна светлина, в тъмнина през светлата част на денонощието и на тъмно в часовете на нощта. На монитор с компютър на жените са прожектирани различни изображения: 100 плашещи (например, последователност от кадри, показващи нападение) и 50 неутрални (например, изображения на домашна посуда). След това се добавят различни звуци: 100 плашещи (писъци) и 50 неутрални (шум от работещ вентилатор).

В помещенията се поддържа постоянна температура, а физиологическите показатели на участниците в теста – интензивност на потенето, честота на пулса и т.н. – са следени в реално време. Освен това, след края на експеримента, изпитваните са помолени да разкажат за усещанията си. Получените резултати сочат, че без значение през коя част от денонощието се провежда експеримента, участничките реагират еднакво на неутралните шумове и картинки.



В същото време, тревожните звуци и плашещите кадри въздействат много по-силно на изпитваните през нощта, отколкото през деня. Жените съобщават, че безопасните ситуации не са предизвиквали вниманието им, но ситуациите с нещо плашещо ги е карало да реагират. Изследователите изказват предположението, че интензивността на страха е повлияна от биоритмите на човек. Те смятат, че повишената през нощта бдителност се е формирала и развила у човек в хода на еволюцията. Нощта за нашите предци е била много по-опасната част от денонощието, отколкото деня. Въпреки че съвременните хора през тъмната част на денонощието се намират в относителна безопасност, оформената в нас реакция на нощта се е запазила.

И още един нюанс – страхът от тъмнината е много разпространен и може да прерасне в маниакален, с което да отключи и други страхове.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...