3 юни 2015 г.

Индийки изпълняват свещените ритуали около банян (бенгалски фикус) по време на празника Ват Савитри. На този ден омъжените се молят за здраве и дълголетие на съпрузите си, а все още не встъпилите в брак отправят молитвите си и те да създадат семейства и да родят деца.

Празникът се отбелязва по пълнолуние в месец джештха (май-юни). Жените се събират около баняново дърво и завързват за ствола му червен конец, след което седем пъти го обикалят и навиват нишката в посока по часовниковата стрелка. След това поливат свещеното дърво и извършват пуджа – религиозен обред в индуизма, при който с предлагането на цветя и плодове се измолва от божеството семейството да е здраво и да расте както расте столетникът банян.

Историята на възникването на празника е свързана с легендата за Савитри и Сатяван, която е описана в древно индийския епос “Махабхарата”. Според преданието, Савитри си избрала за съпруг Сатяван, знаейки че му остава да живее само една година. Когато настъпил денят, на който според предсказанието съпругът й трябвало да умре, Савитри смирено последвала мъжа си в гората, където той събирал дърва и Сатяван умрял в ръцете на жена си. Дошлият бог на смъртта Яма взел душата на починалия и я понесъл към царството на мъртвите, но Савитри се впуснала след него. Трогнат от самоотвержената й постъпка, Яма върнал живота на Сатяван. От тогава предаността на Савитри е пример за всички други жени.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...