19 юни 2015 г.

В хода на експеримент, целящ проследяването на миграциите на морски звезди, датски студенти по биология се натъкват на интересен феномен. На морските звезди са поставяни магнитни микрочипове, за да се следи за движението им. Животните обаче само за няколко дни са успявали да изведат чуждите тела от организма си. Студентите обаче никак не са разочаровани от нежеланието на “звездите” да съдействат в експеримента им – все пак, открити са уникални способности на морските звезди.

Студентите от Университета на Южна Дания в Оденсе Трине Олсен и Фредерик Кристенсен в рамките на изследователски проект откриват, че морските звезди разполагат с невероятна способност, за която по-рано никой не е подозирал. Животните са в състояние да изведат от организма си попаднал в него чужд предмет.

Учените решили да проучат детайлно как морските звезди успяват да се справят с това. В началото, докато наблюдавали само едно животно с имплементиран чип, забелязват, че микрочипът се е преместил в един от крайниците на звездата. След това студентите инжектират чип на друго животно и следят преместването му. Така откриват, че морските звезди са способни с много усилия да изтласкват от организма си чужди тела.

“Това е като да те застрелят в белите дробове, а след това да можеш да изведеш куршума от тялото си през черепа, без организма ти да понесе никакви щети”, отбелязва ръководителят на проекта Даниъл Левитис. Сега учените се търсят отговор на въпроса, как при морските звезди се е развила тази уникална способност и от какъв тип и вид предмети на животните им се налага да се освобождават в естествената им среда на обитание. Изследователите имат намерение да изяснят и до какъв размер предмети могат да изтласкат от телата си морските звезди.

 Левитис предполага, че те могат да изхвърлят доста големи предмети, даже ако в тази операция се наложи да загубят крайник. За морските звезди това не е фатално – случва се ако животното се нарани в скали или раковини. Животните умеят сами да “ампутират” крайниците си, за да преживеят в условия на повишена (в сравнение с нормалната за морските звезди) температура на околната среда.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...