1 юни 2015 г.

Повече от 1000 ученички от последния клас в медицински колеж полагат изпит (аналог на провежданите у нас матури) под открито небе. Изпитът се провежда на стадион в град Баодзи, в китайската провинция Шънси. Да се използват каквито и да е методи за преписване или подсказване отвън, е невъзможно. Учениците се наблюдават от далеч, но с помощта на бинокли.

Положилите успешно изпита випусници на колежа имат правото да започнат работа по специалността си или да продължат обучението си във висше учебно заведение за степен бакалавър. В Китай конкуренцията за местата във вузовете е огромна. За едно място в някои висши училища се конкурират по 200-300 човека. Поради тази причина, а също така и заради престижът, с който се ползват западните ВУЗ-ове, с всяка година нараства броя на родителите, които пращат децата си да учат зад граница.

Повечето заминават да учат в САЩ. Според официалната статистика, през 2014 година китайските студенти са представлявали 1/3 от всички чуждестранни висшисти, обучаващи се в страната. Само за една година броят им е се е увеличил със 17 %.

Понякога продължаването на образованието в университет се превръща в мечта за цял живот и не се подбират средствата, за да бъде осъществена тази цел. Стига се и до фалшифициране на документи. Например, в края на май Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че на 15 китайски граждани са повдигнати обвинения за участие в престъпна организирана група, която се специализирала в незаконното получаване на студентски визи, даващи право да се постъпва в американски колежи. По щатските закони, обвинените са заплашени от затвор за 20 години и глоби до 250 000 долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...