10 май 2015 г.

Всяка година втората неделя от месец май в редица европейски страни, САЩ, Канада, Китай и Япония се отбелязва като един от най-емоционалните празници – Денят на майката (Mother's Day). Празникът е вече на повече от 100 години. Макар че корените му следва да се търсят още от древния празник, посветен на пролетта и чрез който в антична Гърция са боготворили Рея, майката на върховния олимпийски бог Зевс.

В Англия традицията да се чества Майчина неделя започва от 1600 година. На този ден, падащ се на четвъртата неделя на постите, са почитани майките. Забранено било да се работи и задължително трябвало всеки да посети родителите си.

А днешният Ден на майката води началото си от 1907 година. Тогава младата американка Анна Джарвис от Западна Вирджиния лансира идеята да се честват майките, в памет на нейната собствена майка, която умира рано. Анна пише писма до държавните институции, законодателните органи и до много общественици, като предлага един ден в годината да се посвети на майките. Странната й идея е приета през 1910 година – в щата Вирджиния официално е въведен празника Ден на майката. Две години по-късно е създадена Международната Асоциация на Деня на майката, чиято цел е разпространяването на идеята за празнуването на такъв ден. Макар че по същността си това е един вечен празник – от поколение на поколение за всеки от нас най-важният човек си остава майката.

По повод днешният Ден на майката NASA подарява на всички майки красотата на тази снимка. Междузвездната роза е заснета с космическия телескоп “Спицър” и показва формирането на млади ярки звезди. “Космическата роза” се намира на 3 300 светлинни години от нас в посока на съзвездието Цефей.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...