28 май 2015 г.

Лицева реконструкция по останките на австралопитека Люси
В Афарския регион на Етиопия археолози откриха останки от представител на нов вид австралопитеци.

Екип от специалисти, воден от Йоханес Гейл-Селаси, ръководител на отдела по антропология в Кливландския университет по естествена история, е открил горна и долна челюст на неизвестен до момента хоминид (човекоподобно). Находката е направена в пластове глинеста почва само на 22 километра от мястото, където преди повече от 40 години са открити останките за световноизвестния австралопитек, наречен Люси.

Въпреки че наскоро откритите останки също принадлежат на хоминид, живял по същото време като Люси (преди около три милиона години), между тях съществуват значителни разлики. Долната челюст на Australopithecus deyiremeda (так учените са класифицирали новото човекоподобно) е по-мощна от тази на Люси, а зъбите са с друга форма и с друга структура на зъбния емайл. Това подсказва, че той вероятно се е хранил с друг тип храна.

Откритието опровергава популярното в момента мнение, че през всяка епоха на планетата е съществувал само един вид човекоподобни, който постепенно е отмирал и е бил изтласкван от по-съвършен нов вид.
Учените ще се опитат да обяснят, как различните видове австралопитеци са съществували съвместно и са поделяли ресурсите на ограничената територия, която са обитавали. При всички случаи обаче, откритието налага да се погледне по нов начин на постановките в еволюционната теория.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...