31 май 2015 г.

Веднъж годишно по градове и  села в Лаос избират седем красавици. Те са главните действащи лица в празника “Бунпимай”, с който се отбелязва настъпването на новата година по будисткия календар. “Бунпимай” е главното събитие от продължаващите три дни празненства. Празникът пресъздава старата легенда за дошлият на Земята дух Кабинлафом. Седемте красавици олицетворяват седемте “дъщери” на духа, който пристигнал сред хората, за да им покаже колко са се възгордели и колко самоуверени са станали.

Кабинлафом предложил на хората да отговорят на три въпроса, като залогът бил, че всеки, който не се справи със задачата, губи главата си. Главите на безброй хора паднали, докато на новогодишния празник “Бунпимай” не се появил мъдрецът Тхамабана, който разгадал гатанките.

Загубилият облога Кабинлафом сам трябвало да отсече главата си. Преди смъртта си той завещал на седемте си дъщери главата си, която те трябвало да пазят в сребърна ваза, скрита в най-дълбоката пещера, иначе над земята ще се стовари невиждана суша. Ако главата попадне в морето – ще го пресуши, ако се окаже в небесата – вече никога няма да вали дъжд.

Избраните за празника седем красавици, водят празничното шествие по улиците на града в колесница, на която върху посребрен постамент е поставено изображение на четирите лица на легендарния им “баща”. Прическите на момичетата са украсени с гердани от морски раковини и символизират ушниша – изпъкналата част на главата на Буда. Според будистките писания, някои от мъдрите си поучения Буда предавал посредством светлина, струяща от ушниша.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...