27 май 2015 г.

В края на март в зоопарка на Сан Диего се ражда хипопотамче. Още на следващия ден малчуганът започва да се учи да плува с помощта на майка си, а трогателната сцена на “първите му крачки” е заснета на видео.

30-годишната хипопотамка (Hippopotamus amphibius) на име Funani, която живее в зоопарка на Сан Диего, става за пореден път майка на 23 март 2015 година. Новороденото получава името Devi. При раждането си малкото тежи около 23 килограма. От 1989 година Funani вече има 11 деца, от които пет се раждат в зоопарка.

За да живеят нормално в зоопарковете, на хипопотамите им е необходим достъп до водоем – по-голяма част от живота си те прекарват във водата, като излизат на сушата само за няколко часа, за да се хранят. В зоопарка имат специално изграден просторен басейн.  От посетителите го отделя стъклена преграда, за да може да се наблюдават как се къпят животните. През първите месеци след раждането достъпът за посетители е ограничен, но администрацията на зоопарка редовно публикува видео клипове за живота на малкото хипопотамче.

Първото видео е заснето още на 24 март. Devi неуверено се запознава с водната среда, а майка й търпеливо и помага да се научи да плува.

Зоопаркът в Сан Диего е не само сред най-големите в света, но и един от най-прогресивните. Първото видео, качено в YouTube, също е заснето през 2005 година на това място. От тогава San Diego Zoo постоянно присъства в интернет с новини и клипове за живота на своите питомци. Малката Devi е героиня в няколко от последните видео новини.

Три дни след раждането на малкото хипопотамче е заснето второ видео с нея. Дори и за този кратък период между първото и второто видео, може да се види как мъникът видимо е пораснал и вече се е научил на някои трикове.

А наскоро зоопарка пусна още едно видео. На него двумесечната вече Devi е много пораснала и се чувства съвсем комфортно.

Хипопотамите са от видовете, застрашени от изчезване. Основните заплахи за тях са бракониерството и разрушаването на естествената им среда. В дивата природа хипопотами могат да се видят в няколко страни, разположени на юг от Сахара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...