14 май 2015 г.

Докато гледате това видео може да ви се стори забавно как хималайската мечка се разхожда досущ като човек на два крака. Дори може да си помислите, че виждате човек, облечен в костюм на мечка. Но нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат.

В дивата природа мечките могат да се изправят на два крака; могат дори да се придвижват така, но го правят изключително рядко. Човешката походка не е характерна за тях, затова и прибягват до нея само в много крайни случаи.


В коментарите под видеото, еколози и ветеринарни специалисти обясняват, че става дума за животно, с което са се отнасяли много брутално. Било е доведено до крайно изтощение и причината за това най-вероятно е в запазилата се и до днес “традиция” за събиране на меча жлъчка.

В исторически аспект, най-рано в Китай започват да събират жлъчен сок и жлъчни мехури от мечки, които използват в традиционните народни лечителски практики. Днес с подобна цел се отглеждат животни в Северна Корея, Южна Корея, Лаос, Виетнам, Бирма и Китай.

За събирането на жлъчка се използват хималайски, малайски и кафяви мечки. Държат ги в т.нар. “доилни клетки” или “клетки за изцеждане”. Размерите на тези затвори са около 79x130x200 см и това буквално притиска животните, без да им позволява даже да се изправят. Докато живеят във “фермите” зверовете страдат много, често губят козината си и мускулна маса. Преживелите процедурата мечки са с много влошено здраве и животът им се съкращава до около 5 години.

Според специалисти, мечката от видеото, най-вероятно е станала жертва на подобно отглеждане. Животното е толкова изтощено и измършавяло, че трудно се движи. Клипът е заснет в Лаос, в спасителен център  за животни и вероятно мечката е попаднала там, след като е преживяла ужаса на някоя “жлъчна” ферма. Под грижите на ветеринарите в центъра има вероятност животното да се възстанови.

През миналата година природозащитници са успели да освободят от адските ферми около 130 мечки в Китай и около 40 във Виетнам. В Китай обаче търсенето на жлъчка от мечка е много голямо и докато тази тенденция се запазва, ще е трудно да се направи нещо по въпроса с правата на животните. Според еколози, в азиатските страни около 10 000 мечки се отглеждат, за да станат донори на жлъчка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...