18 май 2016 г.

На снимката е едно от най-лесно разпознаваемите съзвездия в северното полукълбо – Лебед. През летните месеци може да го наблюдавате и да видите как звездите от “лебедовата шия” се проточват на фона на Млечния път, а “крилата” се простират от двете му страни.

Изображението е заснето от обсерваторията Akari с помощта на камерата за наблюдения в далечния инфрачервен диапазон Far-Infrared Surveyor. Затова на снимката “звездната река” изглежда като течаща на втори план, но пък се виждат завихрянията от студен междузвезден прах. Този прах, заедно с междузвездните газове, магнитните полета и тъмната материя запълват пространството между звездите вътре в галактиката и формират т.нар. междузвездна среда.

Инфрачервените снимки позволяват да се надникне в нейното разпределение в пространството, като осветява онези области, където в бъдеще ще се появят нови звезди в Млечния път.

Японският спътник  Akari е изведен на орбита през 2006 година за да изследва космическото пространство в инфрачервения диапазон на спектъра. Основната задача на спътника е създаването на инфрачервена карта на небесната сфера с най-добрата възможна резолюция и чувствителност на апаратурата, разполагаща с по-голям обхват на вълните, отколкото предшественика на сондата – астрономическия спътник IRAS.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...