16 май 2016 г.

Първо да уточним въпроса. Не става дума дали изобщо съществуват други разумни същества във Вселената. Би било проява на догматично мислене, да смятаме, че всемирът съществува само за човечеството като представител на разума. Не става дума и дали съществува живот изобщо – при толкова много пространство ще е пълна загуба на енергия, само за да се насели една единствена планета.

Повечето от съобщенията за срещата и посещенията на Земята от извънземни се оказват провокирани от научната фантастика или казано по-меко – са слухове. Голяма част от описаните “случаи” и “доказателства” за подобни срещи са преднамерени измислици. Други сензационни съобщения пък са просто наблюдение на атмосферни и техногенни явления, но неправилно интерпретирани. Не са малко случаите и на грешно и тенденциозно тълкуване на исторически източници.

Целенасочените опити за търсене на извънземен разум (програми като SETI и METI, или места с признаци за астроинженерна дейност) до момента не са дали положителни резултати.

Така стигаме до категоричният отговор на въпроса, дали разполагаме с достоверни доказателства за срещи с извънземни. Не, не разполагаме с доказателства, на които може да се вярва.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...