25 май 2015 г.

Британецът Кевин Кар е новият носител на неофициалната титла за най-бърз пешеходец в света. Постижението му е с планетарни мащаби, защото той е човекът, успял да извърши околосветско пътешествие пеш за 621 дни. Кевин Кар подобрява с почти цяло денонощие предишното най-добро постижение, записано от австралиеца Том Денис.

Британецът е посетил 26 държави по време на пътешествието си. Средно на ден изминавал по малко повече от една маратонска дистанция - 42 километра. За да преодолее 26 232 километра пеш са му били необходими 16 чифта обувки. Самият той споделя, че по време на пътуването си 20 пъти се е срещал отблизо с мечки.

В книгата на рекордите Гинес е записано името на англичанинът Джейсън Люис, който е извършил околосветско пътешествие, без нито веднъж да използва транспортно средство с двигател или платна. Стартира на 12 юли 1994 година от обсерваторията в Гринуич и след като обхожда цялата планета, се завръща на изходната си позиция 13 години по-късно. През цялото това време Люис се движи само пеш, на велосипед, ролкови кънки, плава с каяк или гребен катамаран. Преодолява 74 842 километра, което е почти два пъти обиколката на Земята по екватора (40 075 километра).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...