21 април 2015 г.

Някои от най-ревниво пазените ви тайни и пристрастия, за които само вие искате да сте наясно, може да се намерят в… Google. Уточнението е, че става дума за онези от вас, които имат акаунт в Google (т.е. ако имате поща в Gmail или ползвате някоя от другите услуги на IT гиганта). Добрата новина е, че вече може да прегледате и изтеглите цялата история на търсенията, които сте пращали като запитвания към Google.

Миналата година тази възможност беше пусната като експериментална опция, но сега всеки с акаунт в Google може да види в целия й блясък (или срам) историята на онова, което е “питал чичко Гугъл”. За да се сдобиете с тази информация трябва да посетите страницата, /за неразбралите - цъкни на червените букви/ в която ще видите цялата си уеб история (пак да напомним, че става дума само за хора, които са с акаунт в Google). Достатъчно е да отворите този адрес, да потвърдите вписването в акаунта си и когато се отвори страницата с историята, да я “Изтеглите” от иконата със зъбно колело в десния горен ъгъл


Първо трябва да изберете опцията “Изтегли” (Download). След това в две стъпки ще ви поискат удостоверяване на акаунта. Малко по-късно в пощенската ви кутия в Gmail ще получите писмо, че в Google Drive е записан архивиран файл с цялото съдържание на историята на търсенията ви.

Ако се почувствате стреснати от това, което Google “знае” за вас и вашите предпочитания, има и още една добра новина. Пак от същата страница, от където си изтеглихте историята, може да изтриете всички налични записи, както и да забраните изобщо да се записва активността ви. Трябва само да изберете опцията “Премахване на елементи” (Remove items) и да изберете какво вече не желаете да се записва в “гугъл-хрониките” ви. Да речем, да прекъснете воденето на записи какви клипове гледате в YouTube или пък кой се е свързвал с вас през мобилните ви устройства.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...