8 април 2015 г.


Гълъби кръжат над събралите се непалци, които от покривите на домовете си наблюдават религиозните ритуали по време на  празника Rato Machhendranath jatra. Празненствата се провеждат на брега на свещената река Багмати в град Патан, чието официално име обаче е Лалитпур, т.е. “градът на красотата”.

Rato Machhendranath, или Matsyendranath, е бог на дъжда, комуто непалците отдават почит за да предотвратят засушаванията в сезона на ориза и така да се сдобият с добра реколта.  Индусите пък го смятат за преродения Шива, а будистите – за тантричното превъплъщение на Авалокитешвара. Местните жители твърдят, че по време на празника, който се провежда през април-май, винаги валят поройни дъждове.

В дните на фестивала статуята на божеството се качва на огромна колесница. Върху нея се издига конструкция, подобна на кула, украсена с клончета от хвойна. Ритуалното возило с божеството, поставено на върха на кулата, преминава в почетно шествие по улиците на града. Във всеки от градските квартали колесницата стои по една седмица, докато завърши празника. През деня около нея се събират дарове за божеството, а вечер започват бурни тържества с много музика и танци.

Платформата, върху която е построена колоната, достига на  височина около 20 метра. Задвижва се на ръка от мъже, едни от които я теглят, а други им помагат, тикайки колелата й.
В дните на празника за местната полиция настъпват тежки времена – не един и двама са религиозните фанатици, които се хвърлят под колелата на огромната колесница, опитвайки се да извършат ритуално самоубийство. В индуските представи този акт освобождава кръга от прераждания, или самсара, и изпраща душата направо в райските селения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...