20 април 2015 г.

Практиката е показала, че пушачите развиват зависимост към алкохола няколко пъти по-често, отколкото непушачите. До преди известно време това се приемаше просто като  факт от медицинската статистика, докато най-накрая изследователи от Института Скрипс не установяват какъв точно невробиологичен механизъм е залегнал в основата на тази взаимовръзка.

В статия за The Journal of Neuroscience учените разказват за особена група неврони, които се активират при съвместното действие на алкохол и никотин. По време на проведения експеримент, на лабораторни мишки е позволено да пият толкова алкохол, колкото пожелаят. Пресметнато към човешки пропорции, това се равнява на 1-2 бири, а животните сами са спирали да пият, точно когато започват да изпадат във фазата на опиянение. Тази част от експеримента е с цел да се определи “нулевата” точка – т.е. колко мишките ще изпият по собствена воля, без да са повлияни от други “вредни навици”.

След това животинките са разделени на две групи. Едната група в продължение на два месеца е “обработвана” с алкохолни пари, така че да се формира зависимост. След тази обработка, когато на мишките започват да им дават алкохол, то те започнали да изпиват дози, равняващи се вече на 6 бири, а нивото на алкохол в кръвта им вече превишава 3 пъти “нулевата” доза (отново превърнато към човешки пропорции). Мишките отново решават сами кога да спират да пият, а нарасналата им потребност от пиене е съвсем логично обяснима – алкохолната зависимост кара всеки да консумира алкохол в по-големи количества.
Втората група мишки също е обработвана с алкохолни пари, но към тях е добавен и никотинов дим. Зависимостта при тази група се развива не за два месеца, както при първата, а само за три седмици. Нещо повече, пристрастяването им към алкохола не отслабва дори, когато към питиетата изследователите им добавят и хинин. Това, че горчивият вкус не е отблъскващ за мишките, говори за истински непреодолимо влечение към алкохола – нещо, което се наблюдава и при хората.

След края на експеримента учените анализират мозъка на мишките – “обикновени” алкохолици и алкохолиците-пушачи. Както се очаква, никотинът активира някои неврони от системата, която отговаря за усещането за удоволствие, удовлетворение от наградата и т.н. В различни центрове от системата за възнаграждения се крият различни зависимости – чувството на удовлетворение при употребата на дадени вещества ни кара да търсим това вещество във все по-големи количества.
Оказва се обаче, че в съчетание с алкохола, никотинът активира допълнително и стресови неврони, като така фиксира усещанията за дискомфорт, тревога и раздразнителност. Стресът обаче може да бъде подтиснат с алкохол, който действайки чрез системата за възнаграждения, успява чрез повишените нива на удоволствие от получената “награда” все пак погасява стреса.

Авторите на изследването подчертават, че невроните, които се включват при едновременното действие на никотин и алкохол, се различават от онези, които се активират в отговор на “разделната” употреба на всеки от “дразнителите” – само никотин, или само алкохол.

Понеже тези нервни клетки представляват отделна група, възможно е да им се въздейства целенасочено – т.е. да се подбере такова средство, което специфично да потиска само тяхното активиране. Ако бъде намерено такова вещество, ще е по-лесно да се пребори алкохолната зависимост. Засега обаче единствено може да получите съвет – ако не може да се преборите с тези два лоши навика, то поне се опитвайте да не им се отдавате едновременно. Искате ли да спрете с алкохола или цигарите, по-добре е единият порок “да не знае” за другия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...