15 април 2022 г.

Наричат го корабът на милионерите, на когото съдбата обаче отрежда да се превърне в тяхна гробница. Много разкошна гробница. С великолепни ресторанти, безупречни сервитьори и гениални готвачи.

Вечерта на 14 април 1912 година, докато сервират вечерята, пътниците на “Титаник” още не знаят, че за много от тях това ще е последната трапеза в живота им. Пътуващите в първа класа безметежно се наслаждават на пиршеството от девет блюда, докато на второкласните пътници менюто е само от три ястия. Пътуващите в трета класа получават най-скромната, но и достатъчно обилна вечеря. Все още всички са живи и голяма част от тях са на върха на щастието.



Днес, 108 години след катастрофата на “Титаник”, можем да погледнем и да видим какво е включвало менюто в онази последна вечер преди срещата на “непотопяемия” луксозен гигант с планината от лед.

Първа класа

Билетите за първа класа струват по едно малко състояние, затова и за броените пари пътниците получават най-добрите и разкошни ястия, които някой може да си пожелае в началото на XX век. Трудно е да си представи човек, че всичко от менюто може да бъде изядено.

В огромния ресторант с места за 550 човека последната вечеря на 14 април за пътниците от първа класа на “Титаник” включва:
Аперитив: стриди
Второ: консоме (избистрен телешки бульон) Олга или крем-супа от ечемик
Трето: задушена сьомга с краставици и сос муслин
Четвърто: филе миньон или соте от пилешко. Сервира се панирани с тиквички
Пето: агнешко с ментов сос или печена патица с ябълков сос или говеждо филе. За гарнитура – зелен грах, моркови в сметанов сос, ориз и варени млади картофи
Шесто: алкохолен сорбет “Романски пунш”
Седмо: печени гълъби със салата и аспержи в сос
Осмо: фуа-гра с целина
Девето: пудинг Уолдорф или кайсии, желирани с ликьор “Шартрьоз”, ванилови и шоколадови еклери, сладолед

Втора класа

Салонът за хранене на втора класа заема кърмовата част на палуба D, същата палуба, на която се намира и ресторантът за първа класа. Второкласният ресторант е по-малък и е само за 394 души. Масите са дълги. Менюто е далеч по-кратко и включва само три блюда, макар че и тук има място за избор.
Първо: консоме с тапиока
Второ: печена треска с лютив сос, или печено пиле с ориз и къри, агнешко с ментов сос, печена пуйка със зеленчуков сос. Гарнитурата е от зелен грах, пържени картофи и пюре от ряпа.
Трето: пудинг или винено желе, или кокосов сандвич, или американски сладолед
За десерт: плодове, сирена, орехи, кафе и кифлички



Трета класа

Салонът за хранене на трета класа е на палуба F. Всяка от масите в помещението е за 20 души и общо 473 души може да се хранят едновременно. Затова се сервира на две смени, тъй като на борда пътуват повече от 700 души в трета класа. Запазено е и последното меню за пътниците от най-евтината класа.
Закуска: овесена каша с мляко, пушена херинга, пълнени печени картофи, яйца с бекон, хляб с масло, мармалад, шведски хлебчета, чай и кафе.
Обяд: оризова супа, хляб, ростбиф със сос, сладка царевица, варени картофи, пудинг със сушени плодове и сладък сос, плодове.
Чай (следобедна закуска): студено мляко, сирена, кисели краставички, хляб с масло, сладкиш от ядки и смокини, чай
Вечеря: овесена каша, сухари и сирена






-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...