14 април 2015 г.

Успяхте, нали? И само проверявате, дали правилно сте отговорили.
А ето и стъпките, за да откриете кога е рожденият ден на Черил.

Първо. От условието знаем, че:
Албърт научава от Черил само месеците – май, юни, юли или август;
Бърнард знае само датата, която може да е 14, 15, 16, 17, 18 или 19.

И сега следваме указанията, които ни “дават” в диалога си Албърт и Бърнард:

Албърт: Не знам кога е рождения ден на Черил, но знам, че и Бърнард все още не знае.
Албърт знае само месеца, а в десетте отговора за всеки месец има повече от една възможна дата, така че той наистина не знае кога е рождения ден на Черил. Първата част на изречението носи “ненужна информацията”.
Обаче, ако Черил каже на Бърнард 18 или 19 като дата, то тогава той веднага ще може да открие и месеца, тъй като сред датите има само по една възможност с тези две числа  -19 май и 18 юни.
За да е изпълнено условието първоначално Албърт да знае, че и Бърнард все още не знае кога е рождения ден, Албърт трябва да е научил от Черил, че рожденият й ден е през юли или август, тъй като това изключва възможните 18 и 19, и съответните месеци май и юни.

Втора стъпка: 
Бърнард: До сега и аз не знаех, кога е рождения ден на Черил, но сега вече знам.
От чутото от Албърт, Бърнард достига до извода, че Албърт е научил от Черил, че месецът е или юли, или август. Тогава той, знаейки датата, казана му от Черил, вече знае кога е рождения й ден. Датата не може да е 14, тъй като тя се среща при два възможни месеца – юли и август – и така не би донесла нужната на Бърнард информация, за да узнае точния отговор. Остават три възможности – 15, 16 и 17.

Трета стъпка:
Албърт: Тогава и аз вече знам кога е рожденият й ден.
От казаното от Бърнард пък, Албърт може да заключи, че възможните дати са 16 юли, 15 август или 17 август. В този случай твърдението му, че сега вече и той знае коя е точната дата има смисъл, само ако е 16 юли (понеже има два избора за месец август, това би направило невъзможно да твърди, че знае точния отговор).
И така, Черил е родена на 16 юли. Не забравяйте да я поздравите след три месеца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...