11 април 2015 г.


Момче “се гмурка” в резервоар за вода, използван за водопой на животни край палестинското село Ал Ауджа по време на празника Песах – еврейската Пасха.

Според Петокнижието именно на агнетата евреите спасяват своите първородни синове по времето, когато Десетте божии напасти се стоварват върху Египет. Преданията разказват, че египетският фараон отказал да освободи от плен заробените синове на Израилеви. Тогава юдейският бог Йехова изпратил на Египет 10 бедствия, всяко от които следвало след всеки нов отказ на фараона да даде свобода на евреите.

Последното наказание на Бог било най-ужасното – изпратил смърт, която покосила всички първородни синове на египтяните. Евреите били предупредени за това, което ще последва, и по заръка на водача си Мойсей заколили агнета. Месото им изяли, а с кръвта от тях намазали праговете пред вратите на домовете си. Така божият гняв “разбирал”, че къщата е на евреи и подминавал. Първородните им синове били опазени. А когато първородният син на фараона бил покосен от божията напаст, владетелят на Египет се съгласил да пусне евреите за три дни в пустинята, където те да принесат жертви на своя бог.

Евреите обаче поели на път към земята, която Бог им обещал, че ще предаде в тяхно владение. След като фараонът научил, че евреите са избягали и нямат намерение да се връщат, тръгнал да ги преследва с армията си от колесници. Легендата продължава с чудото, извършено от Мойсей, който се помолил на Бог и Йехова разделил водите на морето пред евреите, а ги затворил върху втурналите след божиите чеда фараонски войски и ги издавил. Последвали 40 години, през които Мойсей водил евреите през пустинята и… т.н, и т.н.

Всичко това се случва преди около 3500 година. В памет на великият “изход от Египет” евреите празнуват Песах. Празникът продължава седем дни – от 15 до 21 число на пролетния месец нисан по еврейския календар. Той се базира на фазите на Луната, затова дните на еврейската Пасха всяка година се падат на различни дати през март-април по Григорианския календар.

По старозаветната традиция вечерта на 14 нисан, след като слънцето залезе, юдеите трябва да се съберат на празнична трапеза и да си поделят печено агне. В съвременните “канони” вместо пасхална жертва се допуска да се консумира всяко кашерно месо.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...