16 април 2015 г.


Мяукането може да означава… всичко. Мъркането, съскането, дори когато “крещят” или примигват, котките съобщават нещо на стопаните си. Все повече хора искат да се научат да разбират какво искат да им споделят домашните им любимци. Затова и специалистите са решили да напишат книги, в които да обяснят как да се “разбирате” с котките.

Котките са много независими и това е една от причините, които ни пречат понякога да ги разбираме правилно, казва доктор Гери Вайсман, президент на Хуманитарното общество за защита на животните в Сан Диего, който е и автор на новата книга “Как да говорим с котка”. Вайсман отбелязва, че по-хитрите от тези животинки може да се научат да мяукат по 16 различни начина. При това, мяукането им е предназначено само и изключително за хората, които са наоколо. Котешкото “мяу” може да означава много неща: “нахрани ме”, “погали ме”, “пусни ме да се разходя”. Помежду си котките почти не използват подобни сигнали за да комуникират.

Бони Бивър, професор от Колежа по ветеринарна медицина в Тексаския международен университет, обяснява, че този начин на “водене на разговор” котките са развили целенасочено, за да получават от човек каквото желаят. През 2003 година специалистката пише учебника “Поведение на котките”. Какво искат да кажат котките, когато драскат и съскат, е пределно ясно. Но тези животни умеят да ни обясняват настроенията си и чрез очите и опашките си дори. Бавното мигане на “котешки език” означава същото, каквото и приятелското намигане при хората, твърди Вайсман. “Примигването е котешкият вариант на целувката”, добавя той.

Вдигнатата и отпусната опашка, според професор Вайсман, е аналог на човешкото ръкостискане. Котката се опитва по този начин да ви покаже, че се радва да ви види. Дори по движенията на ушите и мустаците може да се ориентирате какво му е на ума на вашия любимец. Ако ушите на котка са прибрани към главата й, по-добре не я приближавайте. Вайсман обяснява, че подобно поведение показва, че животното е стресирано или паникьосано и се готви да се бие.

Когато една котка е щастлива и спокойна, тя е дружелюбна и мустаците й са в “естествена позиция”. Мустаците им са два пъти по-дебели от човешки косъм, а коренът им е три пъти по-дълбоко разположен, отколкото при нас. Мустаците помагат на котките да ловуват, а се оказва и да комуникират.

Хората не рядко избират домашния си любимец, ориентирайки се предимно по цвета и породата. В град Медфорд (Ню Йорк, САЩ) от Приюта за щастливи котки всеки желаещ може да се сдобие с каквото си иска коте, дори и то да е “бяло и пухкаво”. Но специалистите съветват да не се впускате през глава в подобни избори. Най-добре е да прекарате известно време заедно с бъдещия си домашен любимец, за да разберете колко си пасвате. Вие може да го харесвате, но дали котето ще хареса вас?
Защото тези животни живеят под един покрив с човека от много хилядолетия, но са запазили всички трикове и приспособителни механизми, с които природата е надарила далечните им диви предци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...