17 април 2015 г.

През декември 2014 година в средствата за масова информация се вдигна шум около норвежката компания за производство на мъжко бельо Comfyballs. Повод за десетките (а може би и стотици) публикации стана отказът на Патентното ведомство да разреши на компанията да търгува на територията на САЩ. Доводът на чиновниците – името на компанията било “вулгарно”.

“В контекста на предлаганата от компанията стока "Comfyballs” означава само едно – мъжките тестикули, т.е. “топки” ще се чувстват комфортно в предлаганото от компанията бельо. Употребена в този смисъл думата “топки” има оскърбителен характер”.

Норвежката компания е на световните пазари от 2013 година и вече си е извоювала реноме в Скандинавските страни, Австралия и Великобритания, но се оказва, че за привлекателният американски пазар търговската й марка е “оскърбителна”. Няколко месеца по-късно норвежците явно са решили да “захвърлят ръкавиците” и да атакуват на голо (буквално).

Тази седмица компанията публикува клип, озаглавен "Fight For Your Balls" (преводът звучи патетично, но… “Борете се за топките си”). С това норвежците се надяват да покажат на “тези префърцунени янки”, че няма нищо оскърбително в търговската им марка и в мъжките гениталии. Може би поне тези, които изгледат клипа ще се убедят в това, а за онези, които не споделят свободомислието на скандинавците, компанията излиза със следното обръщение:


“Американското бюро по патентите и търговските марки (USPTO) не ни позволява да регистрираме марката си заради наличието на думата “топки” в името ни, което е сметнато за вулгарно. Ние пък може да измислим много други вулгарни думи за тези конкретни части от мъжката анатомия, но “топки” не е сред тях. Смятаме, че болшинството американци ще се съгласят с нас. 

Искаме да видим, ако бъдем крайни и покажем нормални, необработени кадри на топки, дали това ще бъде прието за отвратително и вулгарно. Нашето мнение е – не, не е.

Същността на този ни ход е в това, че можехме – но не сме и няма да го направим – да поставим същата снимка на опаковките на нашите продукти и тогава може би щяхте да имате повод да спорите дали това е вулгарно или не. Нашият много удобен продукт е предназначен за всички мъже, в това число и американците. В разговорният език, за американците думата “топки” е  синоним – освен на много други неща – и на кураж и мъжество. Надяваме се, че дори и в USPTO ще се намерят мъже, които да демонстрират “топки” като от клипа”. 

Дали норвежците са прекрачили границите на приличието в клипа – който съдържа “сцени, които някои могат да определят като смущаващи” -  или не? Сами решете.

UPD. Часове след като беше качено в Youtube видеото беше премахнато, защото "нарушава стандартите на общността". Но няма как да го премахнат от специалния сайт в защита на кампанията "Fight For Your Balls". Може да го видите на сайта, ако последвате този линк>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...