15 април 2015 г.

Лебеди “маршируват” към река Ейвън в центъра на канадския град Стратфорд. 

Стотици хора се стичат всяка година, за да видят пролетния парад на лебедите. През топлите месеци на годината белоснежните птици живеят край река Ейвън. През зимата за тях са изградени специални къщички, а когато времето се стопли напролет, отново пускат птиците да се разхождат свободно. С този простичък ритуал в Стратфорд (канадският град е кръстен на “оригинала” – родният град на Уилям Шекспир в Англия Стратфорд на Ейвън) посрещат пролетта.

Един час преди парада, много от местните жители (в града официално живеят около 30 000 души) се нареждат от двете страни на пътя, по който трябва да преминат птиците. Всеки желаещ получава от организаторите на празника хартиена шапка с формата на лебед. Шествието се води от полицейския оркестър на града – гайдари и барабанчици. След тях с достолепие пристъпват две гъски, следвани от 20 бели лебеда, които зърнат ли реката буквално пърхат от нетърпение да стигнат до нея.

Зрелището е едновременно смешно, но и трогателно. Нито децата, нито възрастните остават равнодушни към парада на лебедите.

През последните 25 години пристигането на пролетта в Стратфорд винаги се отбелязва по този начин. Организатор на мероприятието е Комисията по благоустройство и екология на местната управа. Властите покриват абсолютно всички разходи по празника и по издръжката на лебедите през цялата година. Това коства на общинския бюджет около 13 000 долара. А особеното отношение на местните към лебедите е традиция – птицата е приета за символ на града още през XIX век.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...