28 март 2015 г.


Учени от Колежа по химия в Коломбо, Шри Ланка, са открили начин за приготвянето на ястия от ориз, който позволява да се намали калоричността им с 50–60%. Чаша ориз средно се оценява на 240 калории. Въглеводородите от нишестето в ориза, когато попаднат в храносмилателната система, се превръщат до глюкоза. А онези части от глюкозата, която не отива за разходване в мускулите или черния дроб, се превръща в мазни отлагания.

Затова и на учените им хрумва идеята да се борят с отлагането на мазнини, като намерят нов начин за готвене на ястия с ориз. След многобройни експерименти с 38 вида ориз, най-накрая те са създали такъв новаторски метод. Тайната на новата "технология" се състои в това, че оризът се вари между 20 и 40 минути, с добавяне на 1 чаена лъжичка кокосово масло*, а след това се оставя в хладилник за 12 часа.

Приготвен по този начин половината от въглеводородите в ориза стават неусвояеми за организма, а следователно не могат да се превърнат в мазнини. Резултатът е, че след подобна обработка оризът става наистина диетична храна. При подгряване на ястието преди сервиране не се унищожава ефекта от новия метод за приготвянето му.

Учените планират да проведат нови експерименти, за да установят, дали и други видове масла или олио може да се използват за постигане на подобен ефект.

И накрая, припомняме, че преди няколко години специалисти от Университета в Ню Йорк пресъздадоха точната история на произхода на ориза. Техните изводи сочат, че за пръв път той е култивиран на територията на днешен Китай преди около 9 000 години.

* Кокосовото масло е растителна мазнина извличана от копрата – ядката на кокосовия орех.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...