16 март 2015 г.

Спътникова снимка на двойното езеро на остров Сан Мигел в Атлантическия океан. 

Езерото се нарича Сети-Сидадиш. То е най-големият водоем на острова и важен източник на прясна вода за архипелага на Азорските острови.
Сети-Сидадиш се намира в калдерата на стратовулканичния комплекс Sete Cidades Massif. Това е огромен кратер с площ от 40 квадратни километра. От гледна точка на хидрологията езерото е едно цяло (разделено е само от естествен мост), но повечето хора го възприемат като два отделни водоема — Лагоа Верди и Лагоа Азул (в превод от португалски – Зеленото и Синьото езеро, съответно).

Езерата са получили наименованията си заради разликата в цветовете. Но водата не е различна – разликата в цвета се дължи на начинът на пречупване на слънчевата светлина. Местните жители обаче имат по-романтично обяснение за явлението.

Според легендата някога на мястото на Сети-Сидадиш се намирало кралство. В него живеела принцеса, която веднъж избягала от дома си и срещнала млад пастир, в когото се влюбила. Кралят, разбира се, не одобрил този неравен съюз и забранил на дъщеря си да се среща с момчето от простолюдието. Младите влюбени обаче се срещнали за последен път тайно от бащата на девойката и цял ден плакали. Сълзите им напълнили двете лагуни и така се появили зеленото и синьото езера – с цветовете на очите на принцесата и пастира.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...