29 март 2015 г.


Рибар от района Хамавейн, намиращ се на юг от Могадишу, Сомалия, носи на гръб прясно уловена риба “меч”.
Рибата “меч” се смята за най-бързо плаващата в света. Способна е да развива скорост до 100 км/ч. Но в Сомалия този вид е подложен на интензивен риболов. Ценят го заради размерите – възрастните риби достигат на дължина до 3,5 метра, а на тегло са до 100 килограма. Водите край бреговете на Сомалия са богати с най-разнообразни представители на рибите, но повечето от местните не ядат риба. Заедно с птиците и яйцата, сомалийците смятат рибата за “нечестива” храна. Затова и основните количества от улова се изнасят извън страната.

Приходите от експорта на риба са второто по значимост перо в икономиката на страната (след животинската продукция). Животът на сомалийците така или иначе е свързана с Индийския океан, което е логично за страната в Африка с най-дълга брегова линия. Заедно с риболова местните през последните години много често прибягват и до пиратството като начин на препитание.

Една от причините за този им избор е икономиката на страната, която не функционира след поредицата граждански войни. Освен това Сомалия дълго време е служила като място за изхвърляне на токсични отпадъци от други страни, което води до замърсяване на водите по крайбрежието на страната. Без възможността да се прехранват и печелят от нормален труд, много сомалийци се впускат в авантюрата, наречена пиратство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...