15 април 2018 г.

снимка: Google Earth; Image Digital Globe, 2014
Това изображение не е манипулирано по никакъв начин. На снимката виждате обект, създаден не от някой авангарден дизайнер, а от самата природа. Гигантските устни се намират в пустинния район на платото Дарфур в Судан.

“Устните” представляват хълмове с дължина около 2,5 километра и ширина от около километър. Пропорцията им е почти близка до съвършенството.

Прекрасната природна форма има в преносен смисъл и съответствие в съдържанието си – сред безкрайните пясъци на пустинята, тези хълмове пазят топлото “дихание” на живота. На север от “дарфурските устни” започват суровите територии, където сухият вятър хабуб вместо валежи, носи облаци от пясък от блуждаещите дюни на Либийската пустиня. Но на самите хълмове животът се е задържал и там растат акации и живеят стада антилопи.

Да се оцени красотата на природното чудо е възможно само от високо. Не е препоръчително да се каца в близост до “устните”, тъй като в Дарфур вече над 12 години се води гражданска война между правителствените сили, местното население и въоръжени арабски милиции. След като през 2005 година в района на платото са открити залежи от петрол, конфликтът се превръща и в хуманитарна катастрофа. Убитите в конфликта са стотици хиляди (според някои оценки над 300 000), а повече от два милиона души са превърнати в бежанци.



Преди отделянето на южната част от държавата, Судан е най-голямата страна в Африка. В състава на предишната държава влизат три провинции. След разпадането на Судан, днес на платото има пет автономни провинции. Централен Дарфур (именно там се намират “устните”) е една от най-малките и по територия е съпоставима с територията на Дания.

Някога местните жители смятали, че гигантските устни молят небето за дъжд. Днес вярванията са се променили и хората се надяват, че устните ще измолят мир за тяхната земя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...