4 април 2019 г.

снимка: Сигесато Хироши
Традицията да се съзерцават цъфтящите вишни се ражда през III век в императорския двор на Япония. През VIII век за кратко по време на династията Нара (710-794 година) вишните са изместени на втори план от внесените от Китай сливи (уме). Но веднага след края на династията Нара - в края на VIII век, отново вишната става предмет на обожание и възхита за изтънчените японски схващания за живота.

Във вишневите цветове японците намират много дълбок символизъм. Мимолетността, изтънчената красота на бяло-розовите цветчета и бързото им окапване - всичко това е втъкано в символичната аналогия с човешкия живот.

Дванадесет века по-късно, по време на Втората световна война, японците започват да садят в Китай вишни сакура. По този начин искат да заявят претенциите си върху правото да притежават земи на китайска територия - нещо като акт на "отмъщение" за онзи период от преди 12 столетия, когато китайската слива измества японската вишна.

Днес в Япония има около 200 сорта вишни. Едно от най-старите дървета се намира в префектура Яманаши. Тази сакура се предполага, че е на възраст между 1800 и 2000 години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...