30 март 2015 г.

“Когато попадна в рая, първите милион години ще посветя на живописта. Ще ми се да се потопя по-дълбоко в това изкуство”. Това са думи, казани някога от британския премиер Уинстън Чърчил. Увлечението му по живописта започва след 40-тата му годишнина. Рисуването му носи спасение от депресията, в която Чърчил изпада след като подава принудително оставка от поста първи лорд на Адмиралтейството (през 1915 година, след катастрофата и разгрома на британския десант край Галиполи). По онова време той губи надежда, че някога отново ще се върне в политиката и в правителството на Британската империя.

Нужни са му обаче още цели 32 години, за да се реши да покаже творбите си на сериозни майстори в живописта. През 1947 година изпраща няколко от платната си в Кралската академия по изкуствата. Картините му получават одобрение и след няколко години политикът е приет за почетен член на академията. На 3 януари 1950 година Чърчил, който по това време е лидер на опозицията в парламента, пристига във Фуншал – главният град, намиращ се на южното крайбрежие на остров Мадейра, Португалия. Предвидливо Чърчил се консултира с британския посланик и го моли да му намери хотел с подходящо за рисуване място.

Още с пристигането си във Фуншал Чърчил започва да търси места за да рисува пейзажи. Подготовката на политика за пленер е цял ритуал – помощниците му носят статива, боите, платното и четките. След тях самият Чърчил, с неизменната пура в уста вървял и оглеждал терена. Когато си харесвал някое място, посочвал къде да поставят триножника и чадъра му. Освобождавал помощниците и започвал да рисува.

В наши дни в градчето Камара ди Лобуш, в околностите на Фуншал, много лесно може да стигнете до мястото, където Чърчил се е трудил над рисунките си. Наричат мястото “Панорамата на Чърчил”, а в близките магазини може да се купят картички, на които е заснет британският премиер, седнал зад триножника с платното.

Уинстън Чърчил рисува общо около 500 картини. Една от тях – “Езерце със златни рибки в Чартвил” през декември миналата година беше продадена на търг от Сотбис за 1,8 милиона паунда. Голяма част от творбите му днес се намират в студио в Чартвил.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...