6 март 2015 г.

Посетител на храма Юсима тензин фотографира разцъфналите сливови дървета. В градината на светилището, което се намира в японската столица, Токио, има около 300 овошки и в периода на цъфтеж мястото се превръща във феерия от бели и червени цветове. През това време – от края на февруари до края на март – японците празнуват Уме мацури. Така се нарича фестивалът на цъфтенето на сливите, който бележи пристигането на пролетта.

Традицията да се възхищаваш на разцъфналите дървета – ханами – възниква в императорския дом в Япония през III век. Съзерцаването и любуването на разцъфналите вишни (сакура), се превръща в типичен за японците начин да се почувстват едно цяло с възраждащата се през пролетта природа. Постепенно сакура се превръща в дума - синоним на всякакви цветя (най-вече в хайку поезията). Пет века по-късно в Страната на изгряващото слънце от Китай са внесени сливовите дръвчета. От този момент и по време на целия период Нара (710-794 година) сливовите дръвчета изместват в традицията ханами господстващата до тогава сакура.

За разлика от април, когато цъфтят вишните (сакура), сезонът на Уме мацури много по-често е със силни ветрове и ледени дъждове. Времето обаче не е в състояние да развали празника на японците. Цели семейства се въоръжават през свободните си дни с чадъри и фотоапарати и заедно излизат сред природата, за да се насладят на цъфтящите сливови градини.

През този период храмът Юсима тензин е посещаван от много младежи, които идват на това място, за да се помолят за успех на предстоящите кандидат студентски изпити. Храмът е издигнат в чест на известния японски учен, държавен деец и поет  Сугавара но Митидзане (845-903 г.). В шинтоизма той е почитан като божество, покровител на науката и учението.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...