21 март 2015 г.


Журналисти по време на опознавателна разходка по възстановената Кралска пътека (El Caminito del Rey) – най-опасният туристически маршрут в света.

Тясната планинска пътека с ширина, която не е повече от 1 метър, в буквалния смисъл на думата е монтирана в скалите на ждрелото Ел Чоро. Така смелчаците, дръзнали да стъпят на Пътя на краля може да се разходят над течащата стотина метра под тях река Гуадалорсе.

Caminito del Rey е построена още в началото на ХХ век (строежът започва през 1901 година) за да се подсигури достъп на работници до мястото, на което се строи нов язовир. Името си получава през 1921 година, след като испанският крал Алфонсо XIII преминава по нея, за да присъства на церемонията по откриване на хидро съоръжението.

В продължение на много години дъсчената конструкция на първата пътека е подложена на разрушителната сила на природата и след серия произшествия с туристи, маршрутът е затворен за посещения през 2000-та година. Дори и след забраната обаче, въпреки солидната глоба за нарушителите – 6500 евро, любителите на силни усещания не престават да прескачат обезопасителните заграждения.

Така се стига до решение пътеката да бъде възстановена и обезопасена, за да се избегнат в бъдеще нови нещастни случаи.
След четири годишен интензивен ремонт, в края на този месец (на 28 март), завършва мащабната реконструкция и Кралската пътека отново ще е достъпна за всички, които желаят да се разходят между водопадите Чоро и Гайтанехо.

Общата дължина на туристическия маршрут ще е 7,7 километра – 4,8 километра са подходите към дъсчената пътека, която е с дължина от 2,9 километра. Първите шест месеца след повторното й откриване Пътеката на краля ще е с безплатен достъп, а на ден по около 600 човека ще може да се разходят по нея.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...