4 март 2015 г.

Алпинистите, които се опитват да покорят най-високия връх в света, оставят след себе си твърде много изпражнения. От Асоциацията по алпинизъм в Непал заявяват, че проблемът не е само в замърсяването на околната среда, а че може да доведе до избухването на епидемии от заразни болести. Ръководителят на организацията Анг Тшеринг иска от властите в страната да принудят покорителите на Еверест правилно да утилизират изпражненията си.

Според Тшеринг повечето екскременти са се натрупвали с десетилетия около четирите основни места, където алпинистите разполагат базовите си лагери. “Обикновено алпинистите правят тоалетните си, като изкопават дупки в снега, а след това ги изоставят”, казва той.

Туристическият сезон започва през тази седмица и продължава до месец май. През това време по склоновете в подножието на Еверест се намират повече от 700 алпинисти и техните водачи и екипи.

Дава Стивън Шерпа, който от 2008 година редовно участва в експедиции за почистване на първенеца на планетата смята, че проблемът с изпражненията трябва да бъде решен, при това без да се отлага, заради заплахите за здравето, които поражда. По думите му, някои туристи носят със себе си специални тоалетни чанти, за да ги използват в лагерите по пътя към върха.

В базовия лагер има три тоалетни, чието съдържание може да бъде утилизирано, като се изпусне преди началото на сезона по склона на планината и се отведе към реките в района. Но между лагерите по-нагоре и върха има палатки и друго оборудване, но няма тоалетни.

Властите на Непал за момента нямат решение за проблема с екскрементите, но по думите на ръководителя на правителствената служба, която се занимава с въпросите на алпинизма, Пушла Раджа Катува, чиновниците много внимателно следят за замърсяването на планината.

Новите правила предвиждат всеки алпинист, завръщат се в базовия лагер, да бъде задължен да носи със себе си най-малко 8 килограма екскременти. Експертите са изчислили, че точно толкова нечистотии оставя след себе си всеки, който покорява върха.

Туристическите групи ще бъдат задължени още да внасят по 4 000 долара като залог, от който могат да бъдат лишени, ако не спазват санитарните правила.

През миналата година изкачванията на Еверест бяха спрени предсрочно, след като лавина затрупа 16 шерпи в средата на април.
А стотици алпинисти са намерили смъртта си, докато се опитват да покорят Покрива на света.

Официално се смята, че първите хора, качили се на Еверест са новозеландският алпинист Едмънд Хилари и шерпът му Тенсинг Норгей. Двамата покоряват върха на 29 май 1953 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...