23 март 2016 г.

Фотографът Дейвид Рамос е автор на тази снимка, запечатала овчарско куче сред стадо овце, пасящи близо до селцето Код в  провинция Молина де Арагон.
В тази част на страната безлюдните пейзажи са тъжна даденост. Плътността на населението в Молина де Арагон е 1,63 души на квадратен километър. По този показател областта е по-зле дори от Лапландия или Сибир, където са фиксирани нива между 1,8 и 3 човека на квадратен километър, съответно.

През 50-те години на ХХ век започва процес на деиндустриализация, а от там и намаляване на популацията в огромни региони на Централна и Източна Испания. Процесите текат и до днес, превръщайки двете области в едни от най-слабо заселените в Европа. Селското стопанство, в това число и животновъдството, остава основен източник на икономическо развитие в региона.

Слабо населени са четири провинции – Сория, Гуадалахара, Теруел и Куенка. Като площ те са сравними с територията на Австрия и се намират само на два часа път от гъсто населеният Мадрид.
Местното население обаче стремително застарява, превръщайки Централна Испания в истинска “безлюдна пустиня”. Според официалните данни, 41 % от жителите в региона са над 65-годишна възраст, а само 8 % са на възраст до 15 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...