27 юни 2021 г.


Най-прекрасното от човешките чувства – любовта, е забулено в митове и мъдри сентенции. Кое обаче е истина и кое е преувеличено?

Мит 1. Любовта действа като наркотик
Истина. Влюбените се чувстват все едно са в състояние на опиянение. И това си има обяснение. Учените са открили доказателства за подобие на усещанията, породени от любов и онова, което чувстват хората, употребили наркотици. Експерти, изследващи мозъчната дейност са установили, че при влюбените са задействани същите области от мозъка, както и при наркоманите – най-вече се активира центърът за удоволствия. В изследване, публикувано в специализираното издание Plos One, дори се твърди, че гледането на снимки на любим човек може да намали усещането за болка. Затова чувствата, които изпитваме когато любовта си отиде, са подобни на тези, които изпитват наркомани, лишени от наркотика си.

Мит 2. През пролетта в телата ни бушуват хормони
Не е вярно. Според професор Хемлмут Шатц, “не отговаря на истината твърдението, че през пролетта сексуалните хормони се впускат в безумен танц”. Няма как да е вярно, че в хормоналната ни система настъпва хаос през това време на годината, защото това е един много добре балансиран механизъм, казва Шатц, който е член на Немското общество по ендокринология – науката, която се занимава с изучаване на хормоните и обмяната на веществата. Статистиката за раждаемостта също ясно показва, че това твърдение не е вярно, подчертава Шатц – в повечето случаи зачеването се случва не през пролетта, а през есента и зимата, особено в дните около Рождество и Нова година.

Професорът смята, че т.нар. “пролетни чувства” възникват поради много други фактори. Оптичните дразнители играят много важна роля за това – хората вече не са облечени с толкова много дрехи, както през есента и зимата, което неминуемо привлича погледите. “По-дългият ден и затоплянето водят до понижаване на отделянето на хормона на съня – мелатонина, което е съпроводено и с увеличеното производство на хормоните на “щастието” – серотонин и допамин”, казва в заключение професор Шатц.



Мит 3. Любовта от пръв поглед
По този въпрос мненията на учените се разминават. Според едно изследване на университета в Абърдийн, т.нар. любов от пръв поглед е чиста форма на нарцисизъм. В механизма на това явление, казват учените, огромна роля играят два аспекта: егото и сексът. Следователно, човек е привлечен преди всичко от друг човек, който го смята за най-приятното същество на света. Затова и ако някой ни загледа по-дълго, задържи си погледа и ни се усмихва, почти сме готови “да хлътнем”.

Изследване на екип от Чикагския университет доказва, че именно това “пряко взиране” е признака на любовта от пръв поглед. Ако непознат ви заглежда, но погледът му блуждае по цялото ви тяло, то той е сексуално привлечен от вас. Но ако ви гледа право в очите, това е сигурен признак, че се е “влюбил от пръв поглед”.

Мит 4. Любовта е сляпа
В известен смисъл това е така. Според изследване на Университета на щата Флорида в Талахаси, влюбените действително са “с капаци на очите” по отношение на всичко, касаещо партньорите им. Те просто не обръщат внимание на другите привлекателни алтернативни варианти. В един от експериментите, в който са участвали повече от 100 души, учените се натъкват на интересен резултат. Когато дават на участващите да разглеждат снимки на атрактивни представители на противоположния пол, те не ги намират за привлекателни, ако преди това са прекарали няколко минути, припомняйки си моменти с любим човек. Влюбените гледат на света през розови очила и собствените им партньори за тях са далеч по-красиви, по-добри и значими, отколкото всичко останали.



Мит 5. Пътят към сърцето на мъжете минава през стомаха
Не. И основание за категоричността на това твърдение дава един експеримент. Оказва се, че мъжете, когато се чувстват гладни, намират жените за по-красиви. Заключението е на екип изследователи от Калифорния. Затова си струва да си зададете въпроса, ако сте решили да поканите мъж на първа среща, дали е нужно да приготвяте вечеря от три блюда? И още едно подобно изследване твърди, че гладните мъже харесват по-пълнички дами.

Мит 6. Приключенията усилват сексуалната привлекателност
Може и да си струва, ако първата среща, вместо да я прекарате в уютна обстановка у дома, решите да я запълните със скок с парашут, например. Отделянето на адреналин води до увеличаване на привлекателността, заключават учени от Тексаския университет. Участници в техен експеримент са усетили повече привличане спрямо седящият до тях непознат(а), след като са се спуснали с влакче на ужасите.

Мит 7. “Рибарят познава рибар отдалеч”
В определена степен това е така. Различни изследвания показват, че сходството в качествата е достатъчно добра основа за възникването на по-близки отношения. А
сред “най-сплотяващите” чувства се оказва антипатията към трети лица. Американски психолози направо дават рецепта за поведение на първа среща – говорете за нещата и хората, които не обичате.
Казано с други думи, чувстваме се по-близо до някого, с когото споделяме едни и същи антипатии, а не с такива, с които имаме еднакви пристрастия. А какво може да е по-прекрасно от това, да намерим най-после човек, който не може да понася бягането на място, джаза или настолните игри в големи компании?

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...