6 март 2022 г.

Универсалните му лечебни свойства и масовото му разпространение в медицината дават основание аспиринът да се нарича “лекарството на ХХ век”. Какво обаче са ползвали хората, преди изобретяването на аспирина?

Бяла върба (Salix alba)
По традиция предците ни са ползвали аз понижаване на температурата настойки от върбова кора. Като антипиретик върбовата кора е известна от древността. Използвали са я за лечение на най-различни инфекциозни болести – от простото сваляне на температура, през облекчаване на болки, та дори и в случаи на подагра.

През 1763 година свещеникът Едуард Стоун изнася пред Кралското общество в Лондон доклад за лечението на треска с настойка от върбова кора. А през 1838 година е доказано, че активният компонент в извлека от върбова кора е салициловата киселина. Малко по-късно италианският химик Рафаел Пириа изолира от кората на върба салициловата киселина, точно определя химическия й състав и след това успешно я синтезира. Тогава химическото съединение получава и названието салицилова (от латинското наименование на бялата върба (Salix alba), от която е добито веществото) киселина.




Схематично представяне на
ацетилсалициловата киселина
Практическото й приложение като лекарствен препарат салициловата киселина получава 15 години по-късно, когато започват да използват нейната натриева сол.

За да се получат и други видове лекарствени препарати, с още по-изявени лечебни свойства, служителят на компанията “Bayer” Феликс Хофман разработва технология за производството на ацетилсалицилова киселина. Патентът за лекарствения препарат, който “е ефикасен срещу всякаква болка”, е издаден на 6 март 1899 година. Продуктът получава търговското наименование “аспирин”.

“Аспирин” е кодирано от две части – “а” за “ацетил” и “спир” от Spiraea, латинското наименование на вида, към който принадлежи върбата, от която е извлечена първоначално салициловата киселина.

Благодарение на добрата и на моменти агресивна рекламна кампания, съвсем скоро аспиринът получава масова известност. Изписват го за лечение на широк спектър от болести – от просто главоболие, през случаите, в които трябва да се сваля температура, до превенция на сърдечно-съдови заболявания. И до днес няма консенсус за ползите и вредите от употребата на аспирин. Но със сигурност може да се твърди, че няма човек, който да не е чувал търговското наименование на ацетилсалициловата киселина – аспирин.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...