3 февруари 2015 г.

Ако попаднете на публикация на ваш приятел във Facebook или на коментар, в който ви предлагат линк към “безплатно скандално порно на…”, не се впускайте да видите за какво става дума. Специалистите по кибер безопасност отчитат, че само за три дни над 150 хиляди акаунта в социалната мрежа са заразени след като са се подвели по “безплатното порно”.

Схемата на заразяване с вируса е стара, но въпреки това сработва. Линкът от Facebook отвежда жертвите към сайт, където уж се намира видеото. В този момент се появява съобщение, че нямате подходящият плеър за възпроизвеждане и трябва да изтеглите нужният кодек. С изтеглянето и инсталирането му всъщност жертвите сами активират зловредния софтуер на компютъра си.

Ефектът от инфектирането се състои в това, че заразеният акаунт започва от своя страна да разпраща съобщения с линка. При това, за разлика от предишни случаи, към новото зловредно съобщение се добавя “отбелязване” на 20-тина от приятелските акаунти, което повишава в пъти вероятността за нови зарази, тъй като поста достига по-бързо до повече абонати.

Троянецът, който жертвите на практика сами си инсталират, има възможност да записва активността на мишката и всичко, което пишете чрез клавиатурата.

От Facebook заявяват, че са предприели необходимите мерки срещу разрастване на заразата. Освен това сайтовете, които се използват за внедряване на троянския кон се блокират. И все пак най-важната мярка е, да се въздържате от отваряне на такива линкове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...