24 февруари 2015 г.

Служители от Университета в Кембридж са основали своя фирма Lycotec, която ще произвежда “вълшебен” шоколад, способен да забавя появата на бръчки. Шоколадът Esthechoc, известен и като Cambridge Beauty Chocolate, съдържа 70% какао, както и висок процент от два мощни антиоксиданта - астаксантин и полифеноли.  Според думите на изобретателите му, само едно шоколадово блокче от 7,5 грама може да спре естественият процес на стареене на кожата.

Малкото парче шоколад може да достави точно толкова полифеноли, колкото се съдържат и в обикновен 100-грамов шоколад. По отношение на астаксантина парчето шоколад се равнява на количеството антиоксидант, което се набавя с консумация на 300 грама сьомга. Основателят на компанията Lycotec Иван Петяев разказва: “След три-четири седмици всекидневна употреба на шоколад Esthechoc от доброволци, установихме подобрено кръвоснабдяване на кожата и подкожно-мастните тъкани”.

Клинични тестове са проведени с участието на над 3000 души на възраст между 50 и 60 години. След извършване на анализи е установено, че биомаркери от кожа на участвалите в теста показват съответствие с тези на 20-30 годишни. Освен това, от компанията твърдят, че шоколадът съдържа само 38 калории и употребата му е безпроблемна и за хора с диабет.

Не всички учени обаче се изказват положително за продукта. Професор Навид Сатър от Университета в Глазгоу например, заявява, че за потвърждаване на гръмките твърдения на Lycotec е необходимо да се проведат по-сериозни тестове.
Припомняме, че наскоро учени установиха, че черният шоколад и напитката какао съдържат повече антиоксиданти, отколкото плодовите сокове.
Освен това е доказано, че консумацията на 40 грама черен шоколад на ден в продължение на две седмици, помага да се справяме със стреса.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...