6 февруари 2015 г.

Студентите по археология по време на практически занятия на терен
Студенти, обучаващи се за бакалавърска степен по археология в Университета в Барселона, по време на полеви дейности са открили останки от защитено с укрепления селище на картагенците на Иберийския полуостров. В края на месец октомври 2014 година студентите са попаднали на защитен ров от преди 2 200 години. Тогава той е бил част от фортификациите на  селище, служило за укрепен лагер на армиите на Ханибал. Днес то попада в чертите на съвременния град Валс (провинция Тарагона, Каталуния).

По думите на ръководителя на разкопките, градът е разрушен по време на Втората пуническа война (218–202 г. пр.н.е.), която водят Рим и Картаген за хегемония в Средиземноморието.

Студентите използват в предварителните проучвания на терен металотърсачи, аероснимачна техника и геодезични инструменти. Интересни резултати дава един от методите за “разузнаване” – електронната томография. С нейна помощ са открити аномалии в почвата. Технологията се основава на различните електрически свойства на веществата, влизащи в състава на почвата.

Разрез на укрепителния ров, получен с помощта на електронна томография

В края на месец декември 2014 година на мястото, където е открита аномалията, са извършени допълните изследвания. В резултат на това бъдещите археолози се натъкват на ров. Ширината му е 14 метра, а дълбочината – около 5 метра. Простира се на повече от 400 метра. Предполага се, че укрепеното селище е било разположено на площ от около 6-8 хектара.

Втората пуническа война започва през 218 г. пр.н.е., след като Ханибал Барка, предводителят на армиите на Картаген, разрушава град Сагунт, който е в съюз с  Рим. Между 218 и 216 г. пр.н.е.  Ханибал, след като пресича с войските си Алпите, води успешни битки из целия Италийски полуостров и за малко не превзема Рим. До 204 г. пр.н.е. превесът в битките е на страната на Картаген, докато Сципион Африкански не предприема силен стратегически ход - прехвърля се с легионите си на африканския бряг и така принуждава Кратеген да повика обратно Ханибал, за да защитава града. През 202 г. пр.н.е. в битката при Зама Ханибал търпи разгромно поражение, нанесено му от Сципион Африкански. С това се слага край на Втората пуническа война. Картаген е разбит, лишава се от всичките си владения извън Африка и губи водещата си роля в Средиземноморския регион.

Южната част на Каталуния е един от най-важните райони по време на конфликта между двете суперсили в античния свят. През 218 г. пр.н.е. Публий Корнелий Сципион повежда легионите си и дебаркира на южния бряг на днешна Каталуния (от този десант започват римските завоевания на Иберийския полуостров). При град Цисис Сципион разгромява 11-хилядна картагенска армия, която пази тила на Ханибал. След битката римляните нападат лагера на картагенците, разположен в укрепено местно селище. Вероятно това е населеното място, което се на мира в чертите на съвременния град Валс и на което са се натъкнали младите археолози.

Главният град на Иберийския полуостров, който Ханибал използва като “база” на пуните – Нови Картаген (намирал се е на мястото на днешна Картахена) – пада в ръцете на римляните през 209 г. пр.н.е.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...