16 февруари 2015 г.

В древния Халеб (Алепо) днес руините са толкова много. Снимката е на Joel Carillet/Getty и е от преди избухването на гражданската война в Сирия
Някога съществувал град, наречен Крокодилополис, чиито жители се кланяли на богът-крокодил Собек. Почитта си засвидетелствали пред жив крокодил, който носел името Петсухос. Поднасяли на земното превъплъщение на Собек дарове от злато и скъпоценни камъни, а самият крокодил позлатявали (не е ясно как животното е преживявало подобна процедура). Когато един Петсухос умирал, просто го замествали с друго животно.

Крокодилополис се намирал край река Нил, на югозапад от Мемфис и е основан около 4 000 пр.н.е. Египтяните го наричали Шедит (гърците са тези, които го прекръстили по името на върховното божество, почитано от населението му) и това вероятно е най-старият град в Египет. Днес останките му се намират в чертите на модерния град Фаюм, което може би го прави най-дълго обитавания град в света.

Но това е само една вероятност. Задачата да се определи кой е най-старият град в света е сложна, дори и след като веднага бъдат отхвърлени поселенията в Северна Америка и Австралия. Винаги остава доза несигурност, забулена в митовете и легендите, пише Ник Комптън в коментар за The Guardian.

Една от големите въпросителни в подобни “класации” е да се определят критериите, които правят едно поселение град. Някои смятат, че самото заселване е напълно достатъчен критерии, други настояват, че град се ражда едва когато има изградена канализационна система. Освен това в академичните среди отдавна се спори, дали градовете са възникнали преди същинската поява на земеделието.

Античният театър в Пловдив, построен между
114 и 117 година. Корените на града са от поне
6 000 г. пр.н.е.
И въпреки че всички безусловно приемат тезата, че съществуващите поселения са градове, все още се спори кой от тях е най-старият – за титлата се конкурират от Варанаси в Индия, до нашият Пловдив. Варанаси (някога известен като Бенарес) може да се гордее с много авторитетен поддръжник – Марк Твен. “Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата, и дори изглежда два пъти по-стар от всички тях, събрани накуп”, пише Твен. Но неговото “експертно мнение” вероятно се базира на легендата, според която градът е основан от самия Шива около 3 000 година пр.н.е., докато реалните находки предполагат, че поселението се появява край бреговете на Ганг 2 000 години по-късно.
В същото време Пловдив разполага с неопровержими доказателства, че е обитаван непрекъснато, започвайки още от 6 000 г. пр.н.е.

Но историята е категорична – Средният Изток и Плодородният полумесец са онези места, предлагали в античния свят най-добри условия за водене на уседнал начин на живот. Това не прави задачата с определянето на най-древния град по-лесна. Градовете в този регион обаче не са ни оставили много доказателства за процъфтяването си. Няма ги онези енергични действия, с които Рим и Атина  завещават на поколенията размаха на търговските си и завоевателни дела.

Ирак, например, си има Киркук – някогашният Арапха, столицата на Асирийското царство. Основан е около 2 200 година пр.н.е., а руините на древната крепост, които са на почти 5 000 години, са нагледно доказателство за древността му. Освен това, в района около Ербил, столицата на Кюрдистан в Ирак, са не едно и две местата, които претендират за древни поселения, датиращи от 6 000 години пр.н.е.

Иран си има древната Суза, за която е установено с радиоактивен въглероден анализ, че  е имала акропол 4 200 години пр.н.е., а в околността домове са строени поне 800 години по-рано. Претенциите на Суза обаче са по-неоснователни, тъй като е смятан за “малко поселение”, датиращо между 15 и 20 век пр.н.е.

Йерусалим и Бейрут могат да настояват, че са станали градове най-малко 3 000 години пр.н.е., както и Йерихон, който се намира на Западния бряг. Точно край Йерихон са открити доказателства за поне 20 успешни заселвания, датиращи чак от 9 000 години пр.н.е. И тези антични селища са били укрепени – стените им са се издигали на височина 12 стъпки и са били поне 6 стъпки дебели – забележителна за времето си фортификация. Йерихон по-късно се превръща в част от юдейския фолклор и в Библията е записано какво се случва с крепостните му стени. Много по-късно градът се превръща в частна собственост на Александър Велики, а Ирод – онзи същия Ирод – го “взема на концесия” от Клеопатра, която пък го получава като подарък от Марк Антоний. Че какво друго да подариш на жена, която си има всичко?

Обаче Йерихон може и да има претенциите за най-дълго обитаван град, но трябва да се отчете, че в историята му има векове, през които е напълно изоставен. Библос, днешният бляскав Средиземноморски курорт в Ливан, се смята като вероятният най-стар финикийски град, основан около 7 000 години пр.н.е. Не е толкова стар като Йерихон може би, но може да претендира, че е постоянно населен от 5 000 година пр.н.е.

Дамаск до преди известно време беше неоспоримият най-древен (и продължително обитаван) град. Споменат е в Библейските писания и има доказателства, че 9 000 години пр.н.е. на това място е имало поселения. За съжаление обаче, няма доказателства за някаква значима роля на този град преди второто хилядолетие преди новата ера.

По ирония на съдбата не Дамаск, а Халеб (или Алепо, както е в английската транскрипция) е сирийският колос, някога съперничил си с древните Кайро и Константинопол. Халеб има повече основания да претендира за най-старият град в света, защото археологически разкопки са доказали съществуването на града 6 000 години пр.н.е. В съседство пък има открити останки от номадски лагери, датиращи от още поне 5 000 години по-рано

В писмени паметници Халеб е упоменаван далеч по-рано и като далеч по-значим град, отколкото Дамаск. Пускането в експлоатация на Суецкия канал всъщност нанася големия удар по славата на Халеб като важен търговски център. Преди избухването на гражданската война в Сирия имаше надежди да се консервират останките от цитаделата на града, изградена през първи век преди Христа, както и древните джамии, хамами и образци на средновековната архитектура. Всичко това вече е минало, потънало в пепелта на войната.

Вероятно никога няма да можем с категоричност да кажем, кой е най-древният град в света – всеки аргумент може да се подложи на критики, а и постоянно археолозите се натъкват на нови открития. Но за момента е сигурно, че Халеб може да се нарече градът, за който от най-дълго време са се водили битки и е бил ограбван. Разбира се, същото важи и за всички споменати градове, водещи началото си от преди толкова много години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...