2 февруари 2015 г.


При рутинни изкопни работи в Маховския въгледобивен разрез в Кузбас работници се натъкват на необикновена находка. Сред пластовете каменни въглища, които се добиват в открития рудник, се появява камък, който е практически с правилна кръгла форма, диаметър около 1,2 метра и тегло 200 килограма. Находката е направена по време на нощната смяна на 31 януари.


Пръв за нея съобщава Артур Пресняков, който работи като оператор на екскаватор в мината. В страницата си в социалната мрежа “ВКонтакте” (руският аналог на Facebook – бел. ред.) Пресняков е качил снимки с находката. Според него на същото място е открит втори подобен предмет, който обаче се е строшил от удара на коша на екскаватора, пише местният сайт VSE42.


Находката, която на външен вид прилича на класическа “летяща чиния”, е заинтересувала учените. Пред медиите от компанията, разработваща находището уточняват, че неизвестният обект е открит в пластове на дълбочина 40 метра. За сравнение – по-рано на същото място са откривани останки от кости на мамут, но те са били на дълбочина около 25 метра.


Когато изваждат целия камък се оказва, че представлява голям кръг с малка издатина в центъра, която също е с кръгла форма. За момента специалистите нямат представа какво представлява находката, но се надяват с помощта на учени и новите технологии да разберат какво е това.


Само по снимките учените не ангажират с предположения за произхода на странния обект. Но в просторите на социалните мрежи вече наричат находката “камъкът на предците”, като са не малко спекулациите за съществуването на изключително древна цивилизация в земите на днешна Русия.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...